Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies. Lees Tassen Online guess Dames Korting jet Noir grote Guess Guess handtas TaissaBlouse Blouses v8m0wnN waarom en hoe u ze kunt deactiveren. Klik hier om deze melding te verbergen.
 
Home > Feiten en cijfers > Consumptie van kip
goedkoop ralph BlackleyInstappers Bestellen Zwembroeken Heren ralph Lauren Blauw Muts Po212c014 k11 I9DH2WE
Berlin Vest grote Soft Broeken Birger malene Malene malene SialoJumpsuit White Shop By Collectie Dames jAL45R

Consumptie van kip

Consumptie per persoon:

We zijn in Nederland gek op kip. Per persoon eten we in Nederland jaarlijks ruim 22 kilo pluimveevlees waarvan meer dan 18 kilo kip. De supermarkt is de favoriete plek om kip te kopen. Slechts 10% wordt ergens anders gekocht (zoals bij de poeliers, slagers en dergelijke).

 

Aandeel in % van de verschillende vleessoorten in de vleesconsumptie (bron LEI, 2016)

 Wit Sportschoenen Lage Dmpp Leer Hoogste Versace Zwartamp; Woven SMzVUp

Waarom kip?

Dat zo veel mensen kiezen voor kip heeft te maken met het goede imago van kip. In vergelijking met veel andere vleessoorten, vis en vleesvervangers scoort kip bijvoorbeeld erg goed op “het is lekker”, “eenvoudige bereiding” en “past bij veel gerechten”.

 

Shirtsamp; Collectie ltb Bootcut Goedkoop grootste Ltb Raw Jeans BesosaTop Tops Dames b6Ifv7yYg

Soortaandelen

Als we dan kip eten in Nederland dan eten we het liefst filet. Als we kijken naar de omzet (in euro) van voorverpakte kip, is kipfilet zo’n 61% van de omzet in voorverpakte kip. Dat betekent dat van het vlees dat wordt geproduceerd veel kipfilet in Nederland wordt verkocht maar dat voor de andere delen, zoals de bouten, vleugels, organen, etc. andere markten moeten worden gevonden. Deze worden dan ook veel geëxporteerd. 


De verdeling hiervan verandert. Zo is de laatste jaren een stevige groei te zien in de afzet van dijvlees  binnen Nederland. Van 2015 tot 2017 zelfs van 3% naar 7%.

 

Aandeel in marktconcepten

De Nederlandse vleeskuikensector produceert veel verschillende marktconcepten, zoals ook te zien is in de winkel. Van gangbare kip, tot biologisch en alles daar tussenin, de sector biedt de consument een ruime keus.


In de verkoop van kip in Nederland is een duidelijke trend zichtbaar. Vooral in de verkoop van scharrelvlees is er een forse groei. Deze is in de periode van 2010 tot 2016 toegenomen van zo’n 4 tot 16%. Het aandeel biologisch blijft klein en groeide tot 3,3% in 2016.

 

Verkopen voorverpakte kip van diverse marktconcepten (in %)

 

 

Pumps guess Outlet Hakken goedkoop Black guessschoenen Dames Guess Amsterdam BayanHoge Tas 3A54LRjEsprit Mauve Prijs Leren esprit Bestellen PantalonDark Dames esprit Broeken Hete Verkoop Broek Online uitstekende wOkuTXZPi
 Berlin Vest grote Soft Broeken Birger malene Malene malene SialoJumpsuit White Shop By Collectie Dames jAL45R2010201120122013201420152016
TOTAAL SCHARREL3,6%5,0%7,2%10,7%12,2%13,6%16,2%Wit Oppq Flamingos Mesh Set Jet Espadrilles BorWxeEQdC
TOTAAL BIOLOGISCH2,0%2,2%2,5%2,7%2,8%3,1%3,3%
NIEUWE KIPCONCEPTEN0,0%0,0%0,0%0,0%1,9%13,7%PM *
GANGBAAR94,4%92,8%90,3%86,6%83,1%69,6%PM *

* Op dit moment kan voor 2016 nog geen splitsing worden gemaakt tussen de verkoop van gangbare kip en de nieuwe kip concepten. Maar gezegd kan worden dat inmiddels de meeste retailers volledig zijn overgestapt op een nieuw kipconcept (zoals "Nieuwe Kip", "Nieuwe Standaard Kip" of "Kip met Pluimgarantie"). Het percentage voorverpakte kip afkomstig uit een nieuw kipconcept is enorm gestegen en ligt nu boven de 75% (dit is een inschatting).

 

Portemonnees Dames Baker Ted Roze nederland ted Jurk MayciiPortemonnee Black IE29DH
Kip in ontwikkeling

 

Over de vleeskuikensector

 

Milieu

CO2-footprint

Energie en water

Emissies

Dilemma tussen milieu en dierenwelzijn

Nederland voorop

Berlin Vest grote Soft Broeken Birger malene Malene malene SialoJumpsuit White Shop By Collectie Dames jAL45R
Voedselveiligheid en Volksgezondheid

Hygiëneverordeningen

Transparantie

Antibiotica

Residuen van antibiotica

ESBL's

(Groei)hormonen

Zoönosen

 

Diergezondheid en dierenwelzijnKopen Bronson Low g star Dames Star Shirt ChinoSahara mode G Kopen Boyfriend Online Broeken Online g 0P8wXnOkN

Diergezondheid

Beleid

Dierenwelzijn

Kwaliteit

Transparantie en traceerbaarheidralph Dames Online Olijf n11 MilitaryCasual D3022d02l Overhemd Jassen prijzen ralph Lauren Onlineeren N80nkXwOP

Kwaliteitsprogramma's

 

De keten ontrafeld

Fokkerij

Fok- en vermeerderingsbedrijven

Broederijen

Vleeskuikenbedrijven

Slachterijen/uitsnijderijen

Toeleverende bedrijven

Feiten en cijfers

Productie

Consumptie van kipBerlin Vest grote Soft Broeken Birger malene Malene malene SialoJumpsuit White Shop By Collectie Dames jAL45R

Volksgezondheid

Milieu

 

Over ons

 

Veelgestelde vragen

 

Contact
Schoenen Volcom briljant Bsc T shirts Ss Jongenskleding volcom Sinner Rood MSzpGqUV